We want to hear from you: please tell us about your experience of the online community.
OverlyAnxious said: Did you ring them to tell them about a change of circumstances?PIP can be reviewed at any time before the award end date, but for it to be reviewed so soon in this case, it sounds like something must have triggered that.
Jimm_Scope said: Hi @pip87, welcome to the community. Hopefully we can figure out why this has happened and help you! So just to clarify, you have been out of the country a few times since January 2023 when you received PIP and you informed the DWP each time. You said you called them up to check on your PIP and they said that your PIP was going to be stopped?Did they give any further details?How long in total was all the time outside the UK, you say each was less than 3 months but it's possible the total time may factor into the decision so knowing that would be helpful.I'm also going to move this to our PIP section so people who are more knowledgeable about PIP can see it more easily
chiarieds said: Hi @pip87 - as far as I've seen, you only need to report a change of circumstances with PIP if going abroad for more than 28 days. You can go abroad for 13 weeks (which you'd have to report) or 26 weeks for medical treatment.Please see: https://www.legislation.gov.uk/uksi/2013/377/regulation/17 & ADM Chapter C2 para 2056 - 2066 belowhttps://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/1186065/admc2.pdf
chiarieds said: I agree, there's nothing to say that's an allowance for a year. I hoped to give you some ammo for when you next make a call. I can't see you've done anything wrong, & it looks like an error on their part. They certainly can't disagree with the Social Security regs, & the 2nd link is to the ADM (Advice for Decision Makers) based on the regs!I don't know anymore than you why you should be forced to make a new claim when you have an award until 2027. I hope you can call back & get this resolved.
chiarieds said: Unfortunately when you ring, you're just put through to call handlers, & tho the first one you contacted got the advice right, we've heard of many that give dreadful 'advice.' As I say, nowhere can it be found that it's only 13 weeks in a year, just each time. Just say they need to check the Social Security (Personal Independence Payment) Regulations 2013 regulation 17(1).
The value must be greater than or equal to 1.
Get more out of your online community by signing in or registering