Has your GP refused to sign a letter
that allows you to drive until your new licence comes through? A leading consumer TV show wants to
find out more.
Researchers from the TV show are looking into the complaints of disabled drivers who've
had their licenses expire despite seeking a renewal from the DVLA several
months before. The DVLA are working through quite the backlog, but it’s left many
disabled road users with expired licences.
Many disabled people are being told by the DVLA that if they seek permission
from their doctor that they are medically fine to drive, they can continue to
do so even with an expired license. This comes from Section 88 of the Road
Traffic Act 1988.
Your doctor must have told you that you are fit to
drive. If your doctor is unsure about how a medical condition affects driving,
they should refer to ‘Assessing fitness to drive – a guide for medical
professionals’
here on the gov.uk website, with more information available in
this DVLA leaflet
Some initial research shows that, whilst people's GPs are more than happy to provide the requisite medical
information to the DVLA, they're unwilling to give this level of sign off on a
person’s ability to drive.
Despite this, the DVLA specifically says
You and your
doctor are in the best position to consider the Section 88 criteria and to
decide whether you should drive while you are waiting for a licence to be
issued.
Is this something you've experienced?