We want to hear from you: please tell us about your experience of the online community.
Income from subletting
51112 Where a claimant sublets part of the home the DM should1. add together all payments made for the week by that subtenant and/or a member of the subtenant’s family and
2. disregard
2.1 £20 or
2.2 the whole of the amount paid where the total is less than £20.
Note: In this guidance “home” means the dwelling occupied as the home.
Lilegg said: Thank you so much Calcotti. I do pay some of my council tax. I am thinking that the CT reduction of 25 percent may be the amount I would need to pay? That may be too simple but is a place to start. I think I have remembered the rule about privacy protection on the gov. website now.
Lilegg said:..I would lose ..my enhanced disability part of ESA ,
Lilegg said:.. I would lose a great deal of my CT Benefit
Lilegg said: Calcotti, Would more specific info be helpful to the group, of how this breaks down?
Hi,
I think there is a concern that in taking in this lodger you could lose your severe disability premium (SDP). Once lost you would not be able to reclaim this if and when your lodger moved out. You are paid the SDP because you satisfy all of the following criteria (1) you are in receipt of a qualifying benefit, and (2) no-one receives carer’s allowance in respect of the care they provide for you and (3) you live alone. It is (3) that is the problem area.
However,
1.For the purposes of ESA someone is only counted as “normally residing with you” if you share accommodation apart from a bathroom, lavatory or a communal area such as a hall or a passage way. See ESA Regulations 2008 Part 9 regulations 71 (6) and (7). This regulation does not refer to a kitchen area.
2. If your lodger is separately liable to pay for the accommodation then that does not count as residing with you. You would need to show there was a legally enforceable contract between you and the lodger.
3.Your lodger should not be counted as a non dependent if:-
They receive a qualifying benefit for the SDP, or
They are certified as sight impaired, or
They are staying in your home but they normally live else where. Are you providing a room for this person on a temporary basis or is a more permanent arrangement envisaged ?
4. If your lodger claimed Carers Allowance in respect of the care she provided you- you would lose the SDP.
Sue_Scope said: I think there is a concern that in taking in this lodger you could lose your severe disability premium (SDP). Once lost you would not be able to reclaim this if and when your lodger moved out.
I think there is a concern that in taking in this lodger you could lose your severe disability premium (SDP). Once lost you would not be able to reclaim this if and when your lodger moved out.
Sue_Scope said: Yes of course provided OP on still on irESA.
Lilegg said: Calcotti and Sue, some questions about having a lodger in my privately owned house; 1. I am puzzled now by the matter of whether, if I draw up an agreement and charge a proper rent as you suggest, letting my lodger use only the allowable parts of my home, I would lose my SDP by not being alone any longer
Lilegg said: 2. Whether I could pick up my SDP again if needed?
Lilegg said:3. Am I allowed under the rules to let my lodger share my kitchen? Is it not a basic need for a person to have access to a kitchen?
Lilegg said: 4. Would my home be inspected for suitability (I intend to keep to the rules but feel bothered about inspections as such as it feels intrusive).
Lilegg said:5. If I lose my SDP and 25 percent of my council tax benefit ( I understand that I would although ought to check current local rules I suppose) I will possibly lose money, certainly short term. Can I prevent this or do anything else about it?
Lilegg said: 6. I may have misunderstood him but my adviser may have said ( again I was stressed and suffer brain fog) that I coudl not keep any income unless, perhaps I had my lodger as my carer
Lilegg said: I imagine I would not be allowed to charge for a proportion of the bills as this should be included in my rent of course My advisers have put me in touch with SpareRoom.co.uk. They can't help over benefits questions.
Hello again,
As you know, if your lodger is separately liable to pay for the accommodation you are providing then that person will not be treated as a non dependent. I don't think the DWP will be able to tell you over the phone whether or not the agreement amounts to a commercial one and to confirm that you will not lose your SDP.
Case law suggests that, in itself, a low rent does not necessarily mean that the arrangement is not commercial and similarly an arrangement between friends could count as a commercial agreement. The DWP would need to see evidence of the basic terms of the agreement such as the names of the parties, rent, payment dates, term and notice period and termination provisions and the intention of the parties to enter into the agreement.
A market rent would suggest an intention to enter into a commercial agreement but it is not conclusive. A market rent could be difficult to determine. Your advisers have suggested looking at comparable rents on spareroom.com. Perhaps a comparison to the relevant local housing allowance your area would also be helpful. The amount of rent is further complicated as if too high it could impact on the income related ESA. This could be a particular concern if you are claiming contribution ESA topped up with income ESA. If the rent stated is considered by the DWP to be too low the DWP may consider it a sham commercial agreement made in order to preserve an entitlement to benefit and not treat it as a commercial agreement.
The agreement must also be a commercial agreement. You and the lodger must intend to enter into an enforceable legal agreement. Does this reflect the reality of your situation? The DWP may view your motivation to help out a friend in need and for you both enjoy reciprocal friendship and support may not be the basis of a legally enforceable agreement. However, it is not clear cut and as detailed above the DWP should look at all the circumstances of the case and should consider each individual case on its merits.
If the DWP accepts there is a commercial agreement the amount of “rent” or weekly charge taken into account as income for the purposes of your income related ESA depends on whether the letting is without board or whether board is included and I think this is what your advisers are alluding to
- Lettings without board –£20 of the weekly charge is ignored, the balance counts as income
- Boarders – the first £20 of the weekly charge is ignored and one half of any balance remaining is taken into account as income. The weekly charge must normally include at least some meals.
As detailed above, the amount of the weekly charge is likely to impact on the amount of irESA you are receiving and if you are receiving cbESA and ir ESA you may possibly lose entitlement to the income part of the ESA award and with it your council tax support. I would suggest you do a online benefits calculation to find out how your ESA will be impacted.
Benefits Calculator - entitledto - independent | accurate | reliable
As you are aware you are under an obligation to notify the DWP of a change of circumstances and someone moving into your home is a change of circumstance. It is not a given that the DWP will accept the agreement as a commercial one and it is possible that you will need to challenge that decision by requesting a mandatory reconsideration of that decision. If you are unsuccessful, you will not only lose the severe disability premium but you may have an overpayment claim from the DWP in respect of overpaid benefit.
If you lose your SDP because you are no longer residing alone provided you retain your ir ESA you will continue to be entitled to council tax support (but not the single person discount). If the lodger moves out and you retain your entitlement to ir ESA then you can reclaim the SDP. Even if you are on cbESA you can subsequently reclaim ir ESA. The DWP may resist this and tell you that you need to claim UC but this is not correct and you have a choice whether to reclaim ir ESA or to make a new claim for UC. You will not get a SDP included in your UC award. If someone shares your home under an informal arrangement, whilst you will lose the SDP for the period they are living with you, any payment they make to you for living and accommodation, is ignored. This might be a sensible option for you to consider particularly if you want to preserve your entitlement to irESA. You say you are a home owner and so there will be no non-dependant deduction for housing costs
At the end of the day I suggest you do what works best for you. I would suggest you do a benefits calculation so you are aware of all your options. If you need help to do this citizens advice should be able to assist. It may be that if you do end up losing the SDP, you might be better claiming UC particularly if you have Support Group entitlement. You need to look into everything carefully as once you claim UC you cannot make a new claim for ESA and you will not be able to reclaim the SDP.
The value must be greater than or equal to 1.
Get more out of your online community by signing in or registering